Turen til Sri Lanka – Februar 2011

Turen til Sri Lanka var fantastisk. Det overgik alle mine forventninger. Jeg var især betaget af naturen og varmen. Da vi ankom til Colombo lufthavn, blev vi hentet med en bus. Turen fra Colombo til Trincomalee var vidunderligt. Det var grønt alle steder, palmetræer og bananplanter. Det kan næsten ikke beskrives. Det skal opleves.

Den østlige del af landet var hårdt ramt af oversvømmelse. Regnen havde ødelagt vejene, og derfor gik ikke alt som planlagt. Vi havde kun 16 dage, og der var en del officielle arrangementer. Derfor fik jeg ikke mulighed for at opleve landet, men de 16 dage vi var der, nød jeg hvert eneste minut.

En af de bedste oplevelser var da vi besøgte 2 børnehjem.

Besøg på børnehjem

[nggallery id=3]

Det første børnehjem vi besøgte var “Anpu Illam”, som ligger i Trincomalee midtby og har tidligere været drevet af Tamils Rehabilitation Organisation (TRO). Stedet drives nu med lidt statsstøtte samt donationer fra fonder, organisationer og udenlandske gæster.

Anpu Illam er et hjem for piger. Der bor 47 piger op til alderen 24. Den yngste i hjemmet var 1½ år. Aldersgrænsen er kun til og med 18 år, men børnehjemmet arbejder på at forøge dette, da de oplever at børnene ikke er klar til at forlade hjemmet.

Børnene var glade for at se os, og vi fik også lov at sidde og få en middag med dem.

Det andet børnehjem Sarada Siruvar Illam var både en blanding af piger og drenge i forskellige alder.

[nggallery id=2]

På Sri Lanka drives børnehjemmet af private, og ofte er det finansieret af udenlandske gæster og fonder. Forældreløse børn bliver placeret på børnehjemmet ved at barnet/pårørende/omsorgspersoner kontakter den ansvarlige i provinsen, hvorefter de sørger for at placere barnet på et af landets børnehjem.

Jeg ville ønske, at man kunne lære noget af det danske system, især i forhold til hvordan børnehjem drives. Efter et par timer på børnehjemmene, er det selvfølgelig svært at vurdere hvordan børnene trives og hvilke levevilkår de lever under. Jeg kunne føle at der var behov for tilsyn og kontrol af børnehjemmene samt ”opgradering” af kompetencer hos personalet. Det enkelte barn har en bagage med, og det er svært at vide om barnet får mulighed for at bearbejde de svigt de hver især har været udsat for. Dette kræver selvfølgelig også en vis faglighed hos personalet for at kunne arbejde med børn, der har været udsat traume og svigt fra barnsben af.

De økonomiske forhold gør det sværere at håndtere den slags da børnehjemmene drives af frivillige og frivillig arbejdskraft, og derfor er det svært at finde kompetente personale, der kan være behjælpelige med at give råd og vejledning.

En af de gode ting på Sri Lanka er at uddannelse vægtes meget højt, og dette var også tydeligt på børnehjemmene. Der er skabt struktur og rammer for at uddanne børnene. Det er med til at give børnene en bedre mulighed for at resocialisere i samfundet. Der laves mange tiltag for at øge uddannelsesniveauet på Sri Lanka.

Batticaloa

Batticaloa ligger i den østlige kyst af Sri Lanka, som blev hårdt ramt af tusnamien i 2004, og igen i år af oversvømmelser, mens vi var der.

Batticalo er en by i udvikling, og det kan mærkes når man er i byen. Der arbejdes også hårdt på at gøre byen attraktiv, både for de lokale og for turisterne. Vi fik en kort rundvisning i byen af Chief Minister for den østlige del, Sivanesathuirai Chandrakanthan.

Lidt udenfor Batticaloa, ligger byen Pasikudah, som har de fineste strande på Sri Lanka. På grund af oversvømmelserne, var stranden ikke som den plejer at være, og blæstvejret lige den dag gjorde det ikke helt nemt at hoppe i vandet. Men det stoppede ikke drengene i at flyde rundt.

I byen bor en af mine gode venner, som jeg mødte på Sri Lanka. Prasanth sidder i byrådet i Batticaloa. Han var en god inspiration for mig med alle de tiltag, både officielt og uofficielt han gør for befolkningen.

Vi deltog bl.a. også i en velkomst ceremoni, der var arrangeret i byen Peththalai, hvor den østlige minister kommer fra. Der var både taler og lokale dans fra børn.

[nggallery id=4]

Trincomalee

I Trincomalee havde vi en del officielle besøg, men brugte også tiden på at tage til stranden, besøge den famourøse tempel: Koneswara kovil.

Det er en rigtig dejlig by, omgivet af masser af dejlige strande. På grund konstant regnevejr, kunne vi ikke opleve ret meget af byen.

[nggallery id=5]

Colombo

Jeg ville ønske at vi havde tilbragt flere dage i Colombo, hovedstaden på Sri Lanka. Colombo er under udvikling, og er godt på vej til at ligne en storby i den vestlige verden. De unge i Colombo er modebevidste og deres hverdag er ikke forskelligt fra vores. De unge hænger ud på cafe, restauranter, shoppingcentre osv. Der er hav af shopping center, hvor der er mulighed for at købe alt hvad hjertet begærer.

Udover oplevelsen af landet, mødte jeg nogle dejlige og inspirerende mennesker, som har været med til at give mig et andet syn på livet. Turen til Sri Lanka var kort, men føler virkelig at jeg fik oplevet en del. Vi er enige om at vi skal rejse igen, men denne gang for at opleve hele Sri Lanka. Jeg er selv fra den nordlige del, men havde ikke tid til at besøge den del. Vi opholdt kun i den østlig og den sydlige del af landet. Efter turen til Sri Lanka, har jeg endelig forstået hvorfor øen bliver kaldt paradis øen.

Alt i alt kan man sige at udviklingen er godt i gang på Sri Lanka og turismen vokser. Det ser ud til at der er gode muligheder for at genskabe paradisøen efter 30 års krig.

Flere billeder fra turen:
[nggallery id=6]

Om Kavi

Jeg hedder Kavitha Rajathurai, og er 24 år og blev færdig uddannet som socialrådgiver i januar 2007. Jeg arbejder på Viborg Kommune, Social Indsats.

Jeg er ikke typen, der kan sidde stille for mange minutter ad gangen. Derfor har jeg alting gang i mange ting. Mit seneste fund er tamilgirls.dk. Her er jeg sammen med Vahini [administrator] og en del andre gået sammen om at skabe et forum for tamilske piger i Danmark (tamilgirls.dk).

En tur forbi cafeen, hjemlig hygge foran fjerneren, højtlydende musik, og biograf tur med veninderne til de diverse tamilske film er nogle af de ting jeg foretager mig. Om sommeren når vejret tillader det, er jeg også ude at rulle.

Udover dette har jeg en stor interesse for tegnefilm, især Disney. Jeg elsker at se animationsfilm, hvilket jeg bruger mange af mine fredagsaftener på.

Som person er jeg meget udadvendt og åben, elsker at møde nye mennesker. Jeg er tit blevet kaldt vandfald, fordi der er mange, der mener at jeg snakker for meget. Jeg kan snakke om alle de ting, der ikke giver mening i min verden, hvilket er næsten alt. Så kan i jo selv regne ud, hvor meget jeg har at sige.

Dette indlæg blev udgivet i Rejseoplevelser og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Turen til Sri Lanka – Februar 2011

 1. det er da nogle flotte billeder du har fundet på google 🙂

 2. Thevaki Albert skriver:

  Der var et stort stykke arbejdet, du gjorte Kavi. jeg læst det hele. jeg synes bare at folk skal vide, hvordan er SL. Mange mennesker misforstå om sri lanka,de ved kun negativ ting/ oplevelse, selvfølgelig er der også mange gode ting vi kan få nytte af. jeg er sikke på det er en paradis ø. Jeg har også virkelig lyst til rejse til SL, men tiden er ikke kommet endu, men jeg håber måske næste år. det er fedt at du gider gøre det og skriver din oplevelse. I am proud of you sweety:) YOu Done A good Job.

 3. Kavi skriver:

  Hej Thevaki,

  Velkommen på min blog, og tak for de pæne ord. Jeg vil opfordre dig til at tage en tur. Det vil du elske. Det er simpelthen pragtfuldt dernede.

 4. Kavi skriver:

  Braveen: skal du ikke snart hjem???? altså til dit hjemland. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *