Sådan kan du holde et tamilsk bryllup

Det er en stor opgave, at planlægge bryllup. Det er sådan set ligemeget om det er dansk eller tamilsk bryllup, for det kræver meget. Selve planlægningsperioden er en vigtig del, og for at undgå stress er det vigtigt, at man planlægge brylluppet til det mindste.

Vi har valgt at skrive nogle vigtige punkter ned, som man evt. kan bruge, hvis man en dag skal planlægge bryllup.

Det hele handler om planlægning. Man kan næsten planlægge sig ud af alt.

Brylluppet i templet

Brylluppet i templet

1. Det runde eller aflange bord
Det er som regel to familier der mødes, når man indgår ægteskab. Og det er jo meget almindeligt, at familien vil give en hånd med til brylluppet. Derfor vil det være en god ide, at indkalde familien til en kop kaffe, hvor I drøfter brylluppet. Der vil sikkert sidde en del familiemedlemmer, som har en del erfaring, som kan komme med ideer til den store dag. Familien bliver også glad for sådan en snak, hvor de føler at alle bliver hørt. Det er en dejlig følelse. (Vi taler her af erfaring ;))

Fra den dag vi besluttede at gifte os til vi blev gift, var det faktisk en meget kort periode. Derfor havde vi ekstra travlt med alt.

Saml tropperne og lav kaffe/te og sørg for noget tygge i. Ellers skal der i gang i planlægningen. Sørg for at have god stemning, og helst tage i mod alle gode ideer og sortere i dem bagefter.

Brainstorm er kodeordet.

2. Tidspunkt for bryllup
Det er ret nemt at fastlægge tidspunkt for bryllup. Når man taler om tamilskbryllup, er det ikke en selv, der afgør datoen og tidspunktet. Det gør de store herrer, der har forstand på den slags ting. Man kan være med til at bestemme ca. hvilken måned det skal være. Ellers finder “præsten” bogen frem, og kigger på parrets stjerne, hvornår de er født mm, og fastlægge det rigtige tidspunkt.

3. Vielse på Rådhuset

Vielsen på rådhuset i Viborg

Vielsen på rådhuset i Viborg

Husk at bestille tid på Rådhuset, da det hinduistiske bryllup ikke er lovmæssig gældende. I skal indsende dokumentation i form af kopi af pas mm og melde hvor mange gæster, der kommer med. Der er ingen grund til at tage hele landbyen med. Det er fint med allernærmeste familie, og evt. aller aller nærmeste venner.

Ellers møder man op til det aftalte tidspunkt og bliver viet.

Det officielle ceremoni tog 0,5 min. for os 😉 I skal ikke have den store forventning til vielsen på rådhuset. Vedkommende, der skal vie jer, vil sige et par ord, og herefter skal I to og et par vidner skrive under. Så får I et stykke papir på at i er officiel et gift par. Så skåler man med vin/sodavand, som tilbydes af rådhuset.

Husk at tage en ordenlig fotograf med. Det er rart at have gode minder fra vielsen.

4. Gæster
Det næste største opgave er at lave gæstelisten. Man skal sammen med familien finde ud af, hvem, der skal inviteres. Vi holdte en dejlig og lille bryllup, hvor kun familien og de nærmeste var inviteret. Vi var omkring 90 voksne + 25 børn mennesker, og derfor kunne vi også hilse på alle gæster og sørge for at alle hyggede sig.

Først og fremmest skal man snakke om hvilket bryllup man ønsker. Der er 2 muligheder:
– Et intim bryllup med sine nærmeste familie og venner
– Et stort bryllup med diverse gæster.

Her skal man bruge lidt tid på at diskutere. Det er ikke hverdag man bliver gift. Selv om parret har et ønske om hvordan brylluppet skal være, så har parrets forældre en del venner, familie, og endda bekendte de gerne vil dele dagen med. Det kan tit være træls, men man kan ikke rigtig komme uden om det.

Snak frem og tilbage og bliv enig.

Når I har lavet en liste over de gæster, som skal inviteres, så har I gæste antallet. Nu ved I hvor stort lokale det skal være. Gæstelisten skal laves meget omhyggeligt med både antallet af voksne og børn, og adresser. Den skal I også bruge når I skal sende kort ud og samt når I skal bestille mad. (Husk at krydse af hvem I har sendt kort til)

5. Hvor skal bryllup foregå? (Tempel og den efterfølgende fest)

Brylluppet i Herning tempel

Brylluppet i Herning tempel

Man kan enten blive gift i Brande tempel, Herning tempel eller inviterer præsten til det lokale, hvor I arrangerer festen.

Personligt synes vi at det er bedst at brylluppet/vielsen bliver holdt i templet, og den efterfølgende fest/reception i et festlokale.

Ring til templet i god tid og bestil tid. I skal ikke sørge for noget vedr. ceremonien i templet. De sørger for alt. Man betaler et bidrag til templet, som oveni købet kan trækkes fra i skat.

Det sværeste er at finde et lokale. Normalt bliver der inviteret mange gæster til tamilske bryllupper. Er der tale om 300-400, så gør det sagen endnu sværere.

Brug netværket/nettet/telefonbogen til at finde det rigtige lokale. Ring og hør og besøg stedet for at se om det lever op til jeres forventninger.

Sørg for at bestille en lokale, hvor der er plads til alle gæsterne. Vi har tit oplevet at der bliver inviteret lidt for mange gæster. Det føles engang i mellem som om man er havnet i et loppemarked. Det er vigtigt at gæsterne føler sig godt tilpas.

6. Invitation
indbydelseDer er mange steder på nettet hvor I kan bestille kort. Det er billigt og nemt. Vi brugte lang tid på at finde den rette indbydelse. Selv om der findes mange forskellige, skal det jo helst ramme en med det samme. Sådan en in invitation fandt vi under: http://www.regalcards.com/hindu-cards.htm.

Der er nogle flotte indbydelser, og derudover er det også meget billigt at bestille fra Indien.

7. Ønskeliste
Det er vigtigt at få lavet en ønskeliste, så sparer du tiden på at bytte gaver. Det vil være en god ide at have en koordinator, gæsterne kan kontakte, så man ikke får den samme gave af flere gæster.

8. Mad

Buffet

Buffet

Det er vigtigt, at man i god tid får fastlagt, hvad menuen til brylluppet skal være.

I templet vil de sørge for at servere mad. I skal huske drikkevarer (kaffe/te/juice mm)

Det er svært at skrive om hvordan og hvorledes og hvilke retter man skal vælge. men det er i hvertfald vigtigt, at der er rigeligt med mad og sidde plads til gæsterne, så de kan nyde maden og selskabet.

Tamiler har en tendens til at holde store bryllupper, hvor mad og drikkevarer bliver serveret i pap tallerken og krus. Vil man have en fin fest, så undgå pap og plastik.

Det kan anbefales, at køre en tur til den tyske grænse for at handle ind Man sparer mange penge ved det.

Her er oversigt over vores menu til brylluppet, hvor vi havde valgt buffet.

Velkomstdrink: Sarbath, Vin (Asti)
Forret: Kilanku rotti
Hovedret: Fried rice, Ris, Idiyappam, Puttu, Veechurotti
Curry/tilbehør: Linser, Auberingecurry, Vegetar Sothy, Sambal, Tomatsampal, Løgcurry, Lammekød curry, Kylling curry
Dessert & Frugter: Islags kage, Chokolade kage, Jellie, Is, Palakaram, Bonda, Mango, jordbær , kirsebær, vandmelon, vindruer, Frugtbord med vanilie dressing
Drikkevarer: Kaffe/Te, Cognac, Baileys, Øl, Vin, Sodavand.

9. Snacks
Fastlæg i god tid, hvad I skal have af snacks: Palakaram, pattis, vadai, rolls, kage mv. Sørg for at bestille det udefra, så familien ikke skal bruge tid på at lave det hele. Det tager lang tid, og man bliver stresset af diverse opgaver.

Vi havde bestilt det i England, men der findes også tamiler i Danmark, der laver palakram.

Og det er ikke her du skal spare penge.

10. Bryllupskage

Bryllupskage

Bryllupskage

Bestil en pæn bryllupskage. Selv om man ikke vil spise meget af det, vil det se godt ud på billedet 😉

Der er et par stykker her i Danmark, der mestrer det område. Smid en mail hvis I skal have fat i en.

11. Drikkevarer
Der skal købes stort ind. Det afhænger igen af hvilket bryllup det skal være. De fleste tamilske bryllupper serverer man ikke alkohol. (Måske i smug)

Køb ikke dåsecola. Folk vil drikke halvdelen, og efterlader dåsen. Så tager de en ny. Ssådan vil de fortsætte resten af brylluppet. Kør til Tyskland og køb store flasker med cola/sprite/fanta mm. Her kan du også købe vin,øl og diverse andre drikkevarer. Der er mange penge at spare.

12. Servering
Vælger I at servere mad for gæster, så find et godt hold af unge og et par erfarne ældre, der kan stå for denne del. Det er vigtigt at det foregår på en ordnlig måde og at gæsterne føler at der bliver taget godt af dem. Lige så vigtigt er det at ingen bliver glemt.

Vælger I dermed buffet, sørg for at fylde op. Og husk at maden skal være varmt. Det er ikke særlig rart at sidde spise kold varmeretter.

Sørg også for at der er nok drikkevarer ved hvert bord.

13. Video og fotograf

Fotografering ved indgangen

Fotografering ved indgangen

Det er vigtigt at hyre en “professionel” fotograf til dagen. Der er et par stykker at vælge mellem her i Danmark.

Vi var så heldige at have en i familien, der kunne klare opgaven for os.

Du skal ikke tænke på at spare penge her. Det er det største minde I vil have efter brylluppet. Sørg for at få taget en masse gode billeder. Både som par og med alle gæsterne.

Vi valgte at tage billeder med gæsterne lige så snart de kom ind ad døren. På den måde fik vi taget billeder med alle gæsterne. Man undgår også at der er en lang kø bagefter, hvor der afleveres gaver og tages billeder og video.

Der er også muligheder for at bestille en ”prof” til at filme brylluppet, men vi har bevidst fravalgt denne mulighed, og brugte i stedet en amatør video. Det skyldes bl.a. at det fylder for meget. Video manden fylder hele brylluppet, og tit oplever vi at det mere er en film optagelse end et bryllup. Det er så vores holdning.

14. Pyntning af lokale

Gæster sidder ved bord

Gæster sidder ved bord

Hygge er kodeordet.

Bryllupper skal være hyggelige. Ikke kun for brudeparret, men lige så meget for gæsterne Der er ikke noget, der er værre end at havne midt i en gymnastik sal, propfyldt med mennesker, der render rundt.

Find et pænt lokale, og sørg for at planlægge pyntning af lokalet. Snak med en eller to, der har forstand på det område. Vi havde heldigvis Karthi, og hun er en sand mester. Vi vil med glæde leje hende ud, så længe det går gennem os. 😉

For meget pynt vil også virke for.. ja for meget?

15. Borddækning

Bordpynt

Bordpynt

Bordplan og bord kort er en god ide.

Der er ingen grund til at gæsterne skal kede sig. Man kan lige så godt placere dem, som I synes svinger godt sammen. Men drop bordplan hvis I har inviteret mere end 150-200 gæster. Det kommer ikke til at fungere. Der er det bedst at lade dem sidde hvor de har lyst til. Det bliver for omfattende at lave bordplan til så mange gæster.

Selve borddækning skal også være hyggeligt. Man kommer til at sidde ved det bord længe, og derfor er det vigtigt at man føler sig godt tilpas, og synes at det er er hyggeligt.

16. Velkomstkommitee
Når gæsterne ankommer, skal der være nogle til at tage sig af dem. Det er vigtigt at man byder dem pænt velkommen, og evt. vise hvor de skal sidde (hvis der er tale om bordplan). Få et par piger/drenge fra brudeparrets familie til at stå for det. De kan også sørge for at byde dem på en velkomstdrink.

16. Opgavefordeling
Det kan anbefales at man laver en opgavefordeling for familien og nærmeste venner, så opgaverne bliver uddelegeret til den enkelte Det er også vigtigt, at alle ved hvad hinandens opgaver, så man undgår unødvendige bekymringer. Sørg for at skrive ned hvem der tage sig af hvilke opgaver.

Hvem står for hvad (eks.):

 • Bordkort/Menukort
 • Pynte lokalet
 • Bordpynt
 • Velkomst drink
 • Bryllupsmusik
 • Danse musik
 • Afhentning af mad (hvis det bestilles udefra)
 • Byde gæsterne velkommen
 • Servering
 • Tovholder for aftenen/Toastmaster
 • Frugtbord + ostbord
 • Makeup + påklædning
 • Musikanlæg
 • osv osv.

For at undgå stress på selve dagen er det vigtigt, at familien ved hvad deres opgaver er. Der er ingen grund til at alle blander sig i alt. Det vil ikke andet end give stress, og det er det sidste man har brug for.

17. Toastmaster
Det er vigtigt med en toastmaster, som kan være torvholder på festen.

Vi lavede en ca. plan for hvordan aftene skulle forløbe. Det er en selvfølge (når man taler om tamiler) at vi ikke overholdte planen helt, men det gik nogenlunde planmæssigt.

Tidsplan for selve dagen:
For at både familien og brudeparret kan slappe af, er det vigtigt at få lavet en nogenlunde tidsplan for den store dag. Her er vores overordnet plan for, hvad der skulle ske i løbet af dagen, så både familien og os kunne holde til tidsplanen.

Her er eksemplet fra vores bryllup:

11.45 – 12.45:   Bryllups ceremoni i templet
13.00 – 14.30    Spisning i templet
P  A  U  S  E
17.30 – 18.00    Gæsterne ankommer til Løvel forsamlingshus, og der serveres velkomst drink
18.30 – 18.40    Velkomsttale
18.40 – 19.10    Forret
19.30 – 20.30    Hovedret samt taler
P  A  U  S  E
21.00 – 22.30    Band spiller og holder en pause for at skære kage, og spiller herefter
(skær kage og skifte ringe)
22.30 – 23.00    Dessert samt taler
23.00 – 01.00    Musik og dans efterfølgende

18. Underholdning
Sørg for noget underholdning. Man kan evt. bestille et band til at spille, og evt. bede nogle af ens venner/familie til at komme med et par indslag. Det kan være dans, en historie fortælling eller et par vittigheder, der kan skabe en god stemning i lokalet. Der er altid en, der er god til at slå på en tromme. Find på noget, så gæsterne ikke sidder og glor ud i luften og venter på at komme hjem.

19. Tøj og smykker

Tøj og smykker

Tøj og smykker

Tøj og smykker er dyre i Danmark. Det ville være en god ide at overveje en tur til England. I kan spare mange penge ved sådan en tur. Udover tøj og smykker, kan I også bestille palakaram/thuthal/andre snacks. Her kan I også købe små gaveposer (giftbags).

Vi (Kavi) bestilte tøj og smykker fra Indien. Der var mange tusinde kroner at spare.

Der er mulighed for at leje smykker hos herboende tamiler. (Skriv en mail til mig, så kan jeg oplyse nærmere)

Vi valgte at give en lille gave med hjem. Man kunne købe en lille statue eller noget andet til gæsterne, som de kan få med hjem. Blot som et minde.

20. Blomster og Maalai
Blomster til håret og til brylluppet kan bestilles hos i Danmark. Det er vigtigt at du bestiller disse i god tid.

21. Sminkedame
Ansæt en til at sminke bruden samt at klæde hende på. Hvis I har en i familiien, der er sej til det, så brug hende. der er ingen grund til at bruge penge på alt. Det vil I nemlig kunne mærke efter brylluppet med mindre at jeres foældre betaler gilden 😉

22. Gæstebog
Husk at købe en gæstebog til dagen. Her kan I tvinge jeres gæster til at skrive et par linjer. Det er altid dejligt at læse dem bagefter. Endnu et dejligt minde fra dagen.

23. Gavebord
Normalt foregår det jo sådan at der står en lang kø (ligesom vi oplever under udsalg i byen) med gave i hånden. De skal hurtig aflevere gaven, og få taget billedet og videoen. Så har man travlt med at komme hjem. Det har vi oplevet til samtlige bryllupper vi har været til. Ikke for at fornærme nogen, men vi synes ikke at det er ret hyggeligt.

Det er bedre at have et gave bord. Og hvis man sørger for at tage billeder med gæsterne når de kommer ind, så er der ingen grund til at have en udsalgskø stående inden de skal hjem.

24. Bryllupsrejse
Det er vigtigt at man efter brylluppet får tid til hinanden og slapper af. Planlæg en rejse for jer to.

Vi tog en tur til Indien, nærmere Tamilnadu. ( Du kan læse mere om turen og se billeder på: http://mathi.dk/rejse)

24. Bemærkninger
Det var alt hvad vi kunne finde på denne omgang. Vi vil løbende redigere indlægget. Håber at I kan gøre brug af vores erfaringer.  Herfra Viborg ønsker vi jer alle bedste. I er altid velkommen til at smide mail, hvis I har spørgsmål.

Masser af hilsner
Kavitha & Mathi.

P.S Efter at have holdt brylluppet, er det endeligt gået op for os, hvorfor forældrene sparer en masse penge til pigerne. Det er dyrt at holde et bryllup, og man skal faktisk begynde at spare op, ligeså snart pige barnet bliver født 🙂

Om Kavi

Jeg hedder Kavitha Rajathurai, og er 24 år og blev færdig uddannet som socialrådgiver i januar 2007. Jeg arbejder på Viborg Kommune, Social Indsats.

Jeg er ikke typen, der kan sidde stille for mange minutter ad gangen. Derfor har jeg alting gang i mange ting. Mit seneste fund er tamilgirls.dk. Her er jeg sammen med Vahini [administrator] og en del andre gået sammen om at skabe et forum for tamilske piger i Danmark (tamilgirls.dk).

En tur forbi cafeen, hjemlig hygge foran fjerneren, højtlydende musik, og biograf tur med veninderne til de diverse tamilske film er nogle af de ting jeg foretager mig. Om sommeren når vejret tillader det, er jeg også ude at rulle.

Udover dette har jeg en stor interesse for tegnefilm, især Disney. Jeg elsker at se animationsfilm, hvilket jeg bruger mange af mine fredagsaftener på.

Som person er jeg meget udadvendt og åben, elsker at møde nye mennesker. Jeg er tit blevet kaldt vandfald, fordi der er mange, der mener at jeg snakker for meget. Jeg kan snakke om alle de ting, der ikke giver mening i min verden, hvilket er næsten alt. Så kan i jo selv regne ud, hvor meget jeg har at sige.

Dette indlæg blev udgivet i Blog, Vores Bryllup og tagget , , . Bogmærk permalinket.

21 kommentarer til Sådan kan du holde et tamilsk bryllup

 1. Edy skriver:

  hej Mathi og Kavi

  En god, ret detaljeret beskrivelse af, hvad der skal til et moderne dansk-tamilsk bryllup.
  Mon ikke det kan være med til at inspirere en masse gifte lystne unge danskere med tamilsk baggrund? 😛
  Tak fordi I videregiver jeres erfaringer med at holde bryllup(fest).

  Iøvrigt ser det ud til ha’ været et super bryllup med lækker brudepar ;), mad, dekoration osv.

  Edy

 2. Thava skriver:

  Hej Kavitha,

  Tak, for de du gad og dele dine erfaringer og råd med andre.

  / Thava

 3. preman skriver:

  Det ser godt ud 🙂
  Gode råd med flotte billeder. Flot sat op.

  /Preman

 4. Kavi skriver:

  Hvis I har brug for en weddingplaner, så ved I hvem I skal kontakte. 🙂

 5. Sarami skriver:

  hi i am sarami!

 6. Thuse skriver:

  Har du ikke billeder af enke fra Sri Lanka ?

 7. Kavi skriver:

  Hmmmm…nej, jeg har ikke billeder af enker fra Sri Lanka. Hvad vil du bruge det til?

 8. Mie skriver:

  Hej kavitha

  Jeg skal til Tamilsk/dansk tempelbryllup i London her i slutningen af august. Det er første gang jeg skal til sådan et, så jeg tænkte på om der er nogle specielle tamilske traditioner, jeg som gæst skal være opmærksom på? …Noget man skal have med? (ud over gave til parret)

  mvh. Mie

 9. Kavi skriver:

  Hej Mie,

  Det bliver da en anderledes og spændende oplevelse for dig.

  Du skal blot være pænt klædt på. Der er ikke noget særligt du skal være opmærksom på. Flok vil “glo” lidt da du ikke er en tamiler, men det er kun et udtryk for at de er nysgerrige, og ikke andet.

  Det bliver et farverigt bryllup da mange kommer i sareer af forskellige farver, og en masse guld smykker. Det er også ret anderledes i forhold til et dansk bryllup. Til tider også ret kedelig da ceremonien vil koncentrere sig om brudeparret. Du vil også opleve at folk vil sidde og snakke under hele ceremonien. Det er helt almindeligt.

  Håber at du vil få en god oplevelse.

 10. Mie skriver:

  Hej Kavitha

  Ja jeg glæder mig også rigtig meget til bryluppet. tak for de gode råd.
  Jeg har faktisk været ude og købe en saree og fået lidt instrukser til hvordan den skal foldes, så den glæder jeg mig også til at jeg får hjem.

  Med venlig hilsen
  Mie

 11. Katja skriver:

  Når man kommer som gæst til et tamilsk bryllup, kan man så medbringe underholdning, som man gør til et dansk bryllup? Hvis ja, hvilken slags underholdning?

 12. Kavi skriver:

  Hej Katja,

  Både ja og nej.

  Er det et meget traditionelt bryllup med flere hundrede gæster, så kan det ikke lade sig at gøre. Det er ikke nemt at have noget fælles underholdning med så mange gæster.
  Og tit afholder man disse bryllupper i små lokaler med alt for mange inviterede gæster, hvor der slet ikke er plads til at man kan sidde ned.

  Flere og flere unge er med til at planlægge deres bryllup nu om dage. Det gør at gæsteantallet bliver mindre og man ønsker at der er underholdning, og “man kommer mere hinanden ved”.

  Det eneste råd jeg kan give dig er: Snak med brudeparret og hør nærmere.

 13. Anders skriver:

  Hej Kavitha. Spændende side du har. Hvor meget kommer sådan et bryllup til at ende op i omkostningsmæssigt?

  Vh Anders 🙂

 14. Kavi skriver:

  Hej Anders,

  Det er svært at sætte pris på, men det afhænger meget af hvilken salgs bryllup man ønsker. Vores bryllup kostede omkring 65.000 kr.

 15. Karan skriver:

  Hej Kavitha,

  Jeg vil lige spoerge om du kan anbefale nogen som staar for baggrunds pyntning for bryllups receptioner?

  Mhv
  Karan

 16. Kavi skriver:

  Beklager Karan, jeg ved ikke hvem der udlejer pynteting til reception.

 17. Pingback: Indbydelse til tamilsk bryllup - 5smiles.dk

 18. Rasmus skriver:

  Hej med jer:
  Vil gerne spørger hvordan er jers tradition , dvs kan en tamilsk pige have en kærester , selv om hun er 16 år gammel, elle modsat / dreng
  Rigtigt gerne at vil det
  Mvh Rasmus

 19. Priya skriver:

  Hejsa,
  Super godt blogindlæg du har lavet vedr. tamilsk bryllup 🙂 Jeg har et spørgsmål vedr. tempelbryllup. Koster det ikke noget for manavarai og mad?

  Kan se du skriver: “I skal ikke sørge for noget vedr. ceremonien i templet. De sørger for alt. Man betaler et bidrag til templet, som oveni købet kan trækkes fra i skat.”
  Er der så et minimumsbeløb man skal give som bidrag og får man det hele tilbage fra SKAT?
  På forhånd tak! 🙂

  Mvh Priya

 20. Kavi skriver:

  Hej Rasmus,

  Traditionen taler for at man ikke kan, men i det moderne samfund vi lever i er det blevet mere eller mindre normalt at have en kæreste. Så held og lykke med hende.:)

 21. Kavi skriver:

  Hej Priya,

  Det koster noget at templet sørger for Manavari og mad. Prisen for maden afhænger også af hvor mange retter man vil servere samt antal af personer. Et godt råd er at kontakte templet og få en snak med dem omkring dette. Det er ikke noget med minimumsbeløb, grunden til at man kan trække det fra i skat skyldes, at udgifterne betales som donation til templet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *