Lær at give konstruktiv kritik

Jeg er åben for konstruktiv kritik – især kritik som kan jeg bruge til at gøre tingene bedre og anderledes. Desværre har jeg ofte oplevet at folk giver kritik, som ikke er konstruktivt. Det skyldes nok, at folk er dårlige til at give konstruktiv kritik. Der er ikke mange, der kender betydningen af ordet konstruktiv kritik. At kunne give og modtage konstruktiv kritik, kræver noget af en. Det er en vigtig egenskab at besidde – evnen til at give og modtage konstruktiv kritik. Jeg har store respekt for de mennesker, der besidder af denne evne. Formålet med konstruktiv kritik er aldrig at latterliggøre, nedgøre eller svine andre til. Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at når man give kritik og kritikken er kontruktivt– dvs. give kritik som modtageren kan arbejde videre med, eksempelvis gør tingene anderledes eller bedre osv. Man skal nøje tænke over meningen med kritikken. Er der hold i ens kritik? Fik man formuleret sin kritik således modparten kan gøre bruge af kritikken? Eller kritiserer man fordi man har behov for at nedgøre andre? kritiserer pga. misundelse Osv. Det er vigtigt at man tage stilling til disse spørgsmål for at være sikker på ens kritik er berettiget og konstruktivt.

At kunne give og modtage konstruktiv kritik, er en god egenskab – som man kan have gavn af både på det private og arbejdslivet.

Hvordan kan man lære at være konstruktiv?

Jeg har hentet dette fra http://www.elkan.dk/konstruktiv_kritik.asp, her kan man få ideer til hvordan man kan give kritik

Kritikken skal give 2 plusser for hvert minus:
For hver negativ ting du påpeger, så fremhæv 2 positive ting.
Begynd altid med at sige noget positivt.

Kritikken skal bygge på to f’er og gives som
Forsigtige forslag, fx ”En anden mulighed er at du…”, ”Jeg ville nok foreslå at du…”, ”Har du tænkt på at …”. Folk siger sjældent nej, og hvis de gør er det nemmere at diskutere end hvis du farer i hovedet på dem.
Giv nogle få, men vigtige råd. Nøjes med de 2-3 absolut vigtigste kritikpunkter i din feedback. Det giver personen et fokus og nogle klare mål. Får personen at vide at alt er galt, så kommer vedkommende ikke altid meget videre end at opgive. Hver ting til sin tid.

Kritikken skal bygge på 3 k’er:
Vær konkret, altså gå i detaljer så modtageren forstår helt præcist hvad du taler om og ikke efterlades med spørgsmål som “hvad mener du?” eller “hvad så nu?”. Læg gerne op til at den anden kan stille spørgsmål, men vedkommende bør gøre det efter du har sagt, hvad du ønsker at sige.
Vær konstruktiv, dvs. fremadrettet og fortæl hvordan modtageren måske skulle forsøge at gøre næste gang – giv personen noget at arbejde frem imod, og ikke at se tilbage på.
Vær kærlig, dvs. vis sympati og interesse for modtageren. Når du giver kritik, gør du det som regel fordi du har erfaret det samme problem, men løst det. Sæt dig ind i personens sted. Lige meget hvor gamle eller kloge vi er, lærer vi alle hele tiden nyt om hvordan verden egentlig hænger sammen.

Husk folkens, der er et stort forskel på at kritisere og give konstruktiv kritik.

Læs også: At give og modtage kritik af Blackqueen

Om Kavi

Jeg hedder Kavitha Rajathurai, og er 24 år og blev færdig uddannet som socialrådgiver i januar 2007. Jeg arbejder på Viborg Kommune, Social Indsats.

Jeg er ikke typen, der kan sidde stille for mange minutter ad gangen. Derfor har jeg alting gang i mange ting. Mit seneste fund er tamilgirls.dk. Her er jeg sammen med Vahini [administrator] og en del andre gået sammen om at skabe et forum for tamilske piger i Danmark (tamilgirls.dk).

En tur forbi cafeen, hjemlig hygge foran fjerneren, højtlydende musik, og biograf tur med veninderne til de diverse tamilske film er nogle af de ting jeg foretager mig. Om sommeren når vejret tillader det, er jeg også ude at rulle.

Udover dette har jeg en stor interesse for tegnefilm, især Disney. Jeg elsker at se animationsfilm, hvilket jeg bruger mange af mine fredagsaftener på.

Som person er jeg meget udadvendt og åben, elsker at møde nye mennesker. Jeg er tit blevet kaldt vandfald, fordi der er mange, der mener at jeg snakker for meget. Jeg kan snakke om alle de ting, der ikke giver mening i min verden, hvilket er næsten alt. Så kan i jo selv regne ud, hvor meget jeg har at sige.

Dette indlæg blev udgivet i Blog og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Lær at give konstruktiv kritik

 1. logitech33 skriver:

  Det er en fin artikel som giver målestok til hvordan man evt. kan give feedback som er konstruktivt.

  Du har ret, i det er vigtigt og ikke desto mindre svært at give konstruktive feedback på den rette måde som gavner begge parter mest muligt.

  Men på den anden side, øvelse gør mester. Med disse værktøjer (3 K’er) vil jeg prøve at blive bedre.

  Tak for en god artikel.

 2. Kavi skriver:

  Hej logitech33,

  Tak for dit svar.

  Alle kan blive bedre til at give og modtage konstruktiv kritik, det handler bare om at tage den tid og øve sig til at blive bedre til at give og modtage kritik. Man kan feks. bruge familien eller de nærmeste i en ”øvelsesperiode” og få dem til at give feedback på ens kritik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *