Egner vi alle til at blive forældre?

boernIgennem mit arbejde kommer jeg tæt ind på de psykisk syge voksne og deres familieliv. Det har fået mig til at undre over, hvordan det kan være muligt at alle og enhver kan egne sig som forældre i et land som Danmark og dermed kan få børn. Skal det være tilladt at psykiske syge forældre får børn? Skal man have lov til at føde børn, også selvom man ikke egner sig til at blive forældre.

Ofte hører man historie i medierne om børn, der bliver omsorgsvigtet og lider under opvæksten, af den simple grund at de er børn til nogle forældre, som ikke bisidder den evne at tage sig af/opdrage børn. Tønder-sagen er jo et godt eksempel på forældre, som aldrig nogensinde skulle have haft børn. Begge forældrene i dette tilfælde var psykisk syge, moderen skizofren og faren borderline en form personlighedsforstyrrelse. Skal det være tilladt at sådan nogle mennesker kan blive forældre?

Det er jo lidt komisk, når man tænker over, hvad der kræves for at adoptere et barn i DK. Her har man nemlig lovgivningen på plads, og det er ikke hvem som helst, der får lov til at adoptere et barn. For at kunne adoptere, kræver det at man bliver godkendt som forældre af adoptionsberuet. Dvs. der sidder nogle mennesker og vurderer om forældreparret egner sig til at blive forældre og hvilket miljø de er fra. Dermed er de ikke alle voksne, der får stemplet som ”egnet forældre”. Det samme regler gælder hvis man skal være pleje/aflastningsfamilier: nemlig en godkendelse af forældreparret. Hvordan kan det så være anderledes når man selv føder børn? Hvorfor er der ikke nogen til at vurdere forældreneevnen før man får børn? Fordi kvinder er frugtbare, er det så ensbetydende med at alle kvinder egner sig som mor? Eller far? Skal man lade det komme så langt som tønder-børnene…. Et liv, dømt i institutionen resten af deres liv, fordi far og mor ikke kunne tage sig af børnene?

Det mest frygtindgydende er jo nok at I det nuværende samfund har alle mulighed for at få børn, ja nu om dage har man ikke engang brug for at have en mand for at blive gravid. Enten kan man tage en tur forbi værtshuset, eller tager det næste tog til Århus og forbi spædbanken. Det er skrækkeligt at tænke på hvor nemt og hvor hurtigt tingene kan gå galt uden opsyn.

Min holdning er, at jeg mener ikke at alle egner sig som forældrene. Ja, det kan være at gud har gjort kvinder/mænd frugtbare, men det er ikke ensbetydende med at man kan tage sig af et barn eller ved hvad det kræver for at opdrage et barn . Det at blive omsorgsvigtet, misbrugt og udnyttet som barn har en kolossal betydning for voksenlivet. Barndommen er fundamentet for voksenlivet, og hvis fundamentet ikke er i orden, medfører det nogle komplikationer for voksenlivet. Det at have børn kræver langt mere end at kunne føde børn. Det at kunne varetage et barn, give barnet kærlighed, omsorg og beskyttelse kræver nemlig at man besidder forældreevnen, og desværre er de sådan at det ikke er alle, der er i stand til det. Jeg vil mene at man skal forebygge problemet allerede før børnene bliver sat i denne verden, og fra kommunen side skal der være mere opsyn når man har denne målgruppe af familier at gøre.boern

Om Kavi

Jeg hedder Kavitha Rajathurai, og er 24 år og blev færdig uddannet som socialrådgiver i januar 2007. Jeg arbejder på Viborg Kommune, Social Indsats.

Jeg er ikke typen, der kan sidde stille for mange minutter ad gangen. Derfor har jeg alting gang i mange ting. Mit seneste fund er tamilgirls.dk. Her er jeg sammen med Vahini [administrator] og en del andre gået sammen om at skabe et forum for tamilske piger i Danmark (tamilgirls.dk).

En tur forbi cafeen, hjemlig hygge foran fjerneren, højtlydende musik, og biograf tur med veninderne til de diverse tamilske film er nogle af de ting jeg foretager mig. Om sommeren når vejret tillader det, er jeg også ude at rulle.

Udover dette har jeg en stor interesse for tegnefilm, især Disney. Jeg elsker at se animationsfilm, hvilket jeg bruger mange af mine fredagsaftener på.

Som person er jeg meget udadvendt og åben, elsker at møde nye mennesker. Jeg er tit blevet kaldt vandfald, fordi der er mange, der mener at jeg snakker for meget. Jeg kan snakke om alle de ting, der ikke giver mening i min verden, hvilket er næsten alt. Så kan i jo selv regne ud, hvor meget jeg har at sige.

Dette indlæg blev udgivet i Blog og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *